VVI Objectives

The Daffodils Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English

The Daffodils Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English

The Daffodils Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English


Board: - Bihar School Examination Board


Class: - 12th (Intermediate)


Subject: - Objective English or 50 Marks English


Section: - Poetry


Chapter: - First



Chapter Name: - The Daffodils


Writer: - William Wordsworth


The Daffodils Objective Questions:-



1. The poem, ‘The Daffodils’ is composed by-
कविता, 'द डैफोडिल्स' किसके द्वारा बनाई गई है?

Ans: - William Wordsworth


2. Who is compared as a cloud in the poem, ‘The daffodils’?
'द डैफोडिल्स' कविता में बादल की तुलना किससे की जाती है ?

Ans: - The poet himself.



3. Who is called as ‘the father of romantic poems’?
'रोमांटिक कविताओं का जनक' किसे कहा जाता है?


Ans: - William Wordsworth


4. What was the color of daffodils?
    डैफोडील्स का रंग क्या था?

Ans: - Golden


5. Who were fluttering and dancing in the breeze?
    जो हवा में लहरा रहे थे और नाच रहे थे?

Ans: - Daffodils



6. The joy and dancing of daffodils has outdone the-
    डैफोडील्स के आनंद और नृत्य ने पार कर दी है-

Ans: - Dancing waves


7. Whenever the poet was in vacant or pensive mood, beauty of which thing casted on inward eye?
 जब भी कवि खाली या शांत मनोदशा में होता था, तो कौन सी चीज की सुंदरता अंदर की ओर डाली जाती थी?

Ans: - Daffodils


8. What is the types of the daffodils?
    डैफोडील्स के प्रकार क्या है?

Ans: - Natural poem



9. When was born William Wordsworth?
    विलियम वर्ड्सवर्थ का जन्म कब हुआ था?

Ans: - 1770


10. When was died William Wordsworth?
      विलियम वर्ड्सवर्थ की मृत्यु कब हुई थी?

Ans: - 1850

Post a Comment

0 Comments