VVI Objectives

Our Own Civilization Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English

Our Own Civilization Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English

Our Own Civilization Objective Questions for Bihar board 12th 50 Marks English

Objective Questions of Our Own Civilization for Bihar board 12th 50 Marks English

Board: - Bihar School Examination Board

Class: - 12th (Intermediate)

Subject: - Objective English or 50 Marks English

Section: - Prose

Chapter: - First


Chapter Name: - Our Own Civilization

Writer: - C.E.M. Joad

Our Own Civilization Objective Questions:-

1. Our Own Civilization is written by :-
हमारी अपनी सभ्यता किसके द्वारा लिखित है: -
Ans: - C.E.M Joad

2. Extra limbs which men have made for help in their day to day life:-
अतिरिक्त अंग जो पुरुषों ने अपने दैनिक जीवन में मदद के लिए बनाए हैं: -
Ans: - Machines


3. Previous civilizations were specialized and-
पिछली सभ्यताएँ विशिष्ट थीं और
Ans: - limited.

4. Modern man completely relies on-
आधुनिक मनुष्य पूरी तरह से इस पर निर्भर करता है-
Ans: - Machines

5. The author of ‘Our Own Civilization’ lives in-
'हमारी अपनी सभ्यता' के लेखक कहाँ के रहने वाले थे ?
Ans: - London

6. The machines which are helpful to men, whatever it may be, work by means of-
जो मशीनें पुरुषों के लिए सहायक होती हैं, जो कुछ भी हो, वे इसके द्वारा काम करती हैं-
Ans: - Power


7. What were specialized and limited, like oases, in a surrounding desert of savagery?
जंगली के आसपास के रेगिस्तान में, विशेष और सीमित क्या थे?
Ans: - Previous civilization

8. CEM Joad beautifully, and intelligent explains in his essay, ‘Our Own Civilization’, the distinctive features of-
CEM जोआद ने अपने निबंध, आवर ओन सिविलाइजेशन ’में सुंदर और बुद्धिमान व्याख्या की है, किसकी विशिष्ट विशेषताएं बताई है-
Ans: - Modern civilization

9. Greatest danger from political divisions-
राजनीतिक विभाजन से सबसे बड़ा खतरा:-
Ans: - War


10. Chief hope for preventing wars-
युद्धों को रोकने के लिए मुख्य आशा-
Ans: - World government

I think you have learned this objective Questions so you’re most thanks.

Post a Comment

0 Comments