VVI Objectives

Objective Questions David Copperfield for Bihar 12th 50 Marks English




Objective Questions David Copperfield for Bihar 12th 50 Marks English

David Copperfield VVI 25 Short Questions for Bihar 12th 50 Marks English

Objective Questions David Copperfield for Bihar 12th 50 Marks English

Bihar 12th 50 Marks English VVI 25 Objective Questions of David Copperfield

Now You Have the Objective Questions the Novel David Copperfield:-




1. David Copperfield the most famous novel is written by-

डेविड कॉपरफील्ड सबसे प्रसिद्ध किसके द्वारा लिखित उपन्यास है-

Ans: - Charles Dickens


2. Miss Betsey Trotwood was related to David Copperfield as-

मिस बेट्सी ट्रॉटवुड डेविड कॉपरफील्ड से संबंधित थीं-

Ans: - His father’s aunt



3. Mother of David Copperfield was-

डेविड कॉपरफील्ड की माँ थीं-

Ans: - Clora Copperfield


4. David remarried with-

डेविड ने फिर से शादी की-

Ans: - Agnes


5. David revolted against-

डेविड ने विद्रोह किया-

Ansa: - Mr. Mudstone



6. The most comic figure in the novel is-

उपन्यास में सबसे हास्य चित्र है-

Ans: - Mr. Micawber


7. Who was the employee of a wine-factory-

शराब-कारखाने का कर्मचारी कौन था-

Ans: - Mr. Micawber


8. Villainous, black hearted and the most mischievous character of the novel is-

खलनायक, काले दिल और उपन्यास का सबसे शरारती चरित्र है-

Ans: - Uriah Heep



9. Who was the ‘tartar’, and ‘cruel owner’ of the school Salem House?

स्कूल सलेम हाउस का टैटार ’और‘ क्रूर मालिक ’कौन था?

Ans: - Mr. Creakle


10. Who were orphans and their father downed at sea, during a storm?

एक तूफान के दौरान समुद्र में अनाथ और उनके पिता कौन थे?

Ans: - Ham and Emily


11. The charming lady, the daughter of Mr. Spenlow and the beloved of David Copperfield was-

आकर्षक महिला, मिस्टर स्पैनलो की बेटी और डेविड कॉपरफील्ड की प्रेमिका थी-

Ans: - Dora Spenlow



12. The notorious student of Salem House who used to tease David badly-

सलेम हाउस का कुख्यात छात्र जो डेविड को बुरी तरह से चिढ़ाता था-

Ans: - Tommy Tradles


13. Who was solely responsible in the turning fortunes in David’s life?

दाऊद की ज़िंदगी में पल-पल की ज़िम्मेदारी किसकी थी?

Ans: - Miss Betsey Trotwood


14. David’s old classmate whose father was a lawyer-

डेविड के पुराने सहपाठी जिनके पिता एक वकील थे-

Ans: - Yawler



15. Who was the daughter of Mr. Wick field-

श्री विक फील्ड की बेटी कौन थी-

Ans: - Agnes


16. A distant relative of Miss Trotwood and her secretary-

मिस ट्रॉटवुड और उनके सचिव के दूर के रिश्तेदार-

Ans: - Mr. Dick


17. Who fought with Murdstone legally and become David’s guardian?

कौन कानूनी तौर पर मर्डस्टोन के साथ लड़ा और डेविड का संरक्षक बन गया?

Ans: - Mrs. Betsey Trotwood


18. Who helped David to be admitted in Doctor Strong’s school?

डॉक्टर स्ट्रॉन्ग के स्कूल में भर्ती होने में डेविड की मदद किसने की?

Ans: - Mr. Wickfield



19. David endured all sufferings at Salem House because of his friendship with two boys……….

डेविड ने दो लड़कों के साथ दोस्ती के कारण सलेम हाउस में सभी कष्टों को सहन किया ………।

Ans: - Tommy and Steerforth


20. David’s school education ended with me……..

डेविड की स्कूली शिक्षा मेरे साथ समाप्त हुई ……

Ans: - Death of his mother


21. David was sent to work for long hours in …….. Of murdstone and Grinby.

डेविड को मर्डस्टोन और ग्रिनबी में लंबे समय तक काम करने के लिए भेजा गया था।

Ans: - Textile factory



22. After leaving warehouse-job, David went to live with his great aunt Betsay Trutwood’s who lived in ………….

गोदाम-नौकरी छोड़ने के बाद, डेविड अपनी महान चाची बेट्से ट्रुटवुड के साथ रहने चले गए, जो ………… में रहते थे।

Ans: - Derbyshire


23. David was very happy when Betsey decided to send him to a good school in …………

जब बेट्सी ने उसे एक अच्छे स्कूल में भेजने का फैसला किया तो डेविड बहुत खुश था …………

Ans: - Canterbury


24. During his school days, David lived with Betseys lawyer………

अपने स्कूल के दिनों के दौरान, डेविड बेटसी वकील के साथ रहते थे ………

Ans: - Mr. Wickfield


25. At Mr. Wickfield’s house David met ……… who was Mr. Wickfield’s clerk.

मिस्टर विकफील्ड के घर पर डेविड की मुलाकात हुई ……… जो मिस्टर विकफील्ड के क्लर्क थे।

Ans: - Uriah Heep

Post a Comment

0 Comments